Chcesz zaproponować swoim klientom coś, czego jeszcze u Ciebie nie było? Stwórz strefę bistro w sklepie, to łatwiejsze niż Ci się wydaje!
Mały punkt gastronomiczny może zrobić dużo dobrego dla Twojego biznesu! Inwestycja w strefę bistro serwującą hot dogi czy zapiekanki zwraca się najczęściej już w pierwszym miesiącu działalności. Jakie wymagania musisz spełnić, by móc zacząć sprzedawać tak zwane dania mobilne? Jak otworzyć profesjonalny punkt gastronomiczny w sklepie?
Otworzenie strefy bistro w sklepie wymaga odpowiedniego przygotowania powierzchni sprzedażowej oraz wygospodarowania na dodatkową działalność optymalnego miejsca. Punkt powinien być dobrze widoczny oraz komfortowy w obsłudze dla pracowników i widoczny dla klientów.
Jak sprzedawać? Sprzedaż hot dogów czy zapiekanek może być realizowana przez pracowników Twojego sklepu, w tym kasjerów – właśnie dlatego strefy bistro najczęściej zlokalizowane są w bezpośrednim sąsiedztwie kas. Oczywiście wszyscy pracownicy obsługujący punkt gastronomiczny w Twoim sklepie muszą posiadać aktualne książeczki sanepidowskie oraz merytoryczne i praktyczne przygotowanie (szkolenie!).
Żaden zapiekankowy i hot dogowy biznes nie może się obejść bez wysokiej klasy nowoczesnych urządzeń, odpowiednio dobranych do profilu działalności Twojego punktu. W Twojej strefie bistro mogą stanąć między innymi: rollergril i opiekacz, a także podajniki sosów (dyspensery) czy elementy ułatwiające wydawanie mobilnych dań (podajniki hot dogów, podajniki zapiekanek).
Wszystkie urządzenia i sprzęty stosowane w małej gastronomii muszą gwarantować skuteczne i bezpieczne przygotowywanie posiłków, czyli… czas na Sanepid.
Mała strefa bistro? Mały kłopot! W większości przypadków punkty z szybkimi daniami muszą obowiązkowo posiadać wyłącznie dokumentację GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) oraz GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna), przygotowane zgodnie z Rozporządzeniem nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Wymogi GHP dotyczą przede wszystkim układu funkcjonalnego Twojej strefy bistro, stosowanych przez Ciebie maszyn i urządzeń, zaopatrzenia strefy w wodę, praktyk w zakresie mycia i dezynfekcji, kontroli odpadów i monitoringu szkodników oraz higieny i szkolenia personelu.
Wymogi GMP dotyczą z kolei zagadnień związanych stricte z produktami żywnościowymi, czyli zasad przyjmowania surowców i materiałów, ich magazynowania i obróbki (wstępnej i zasadniczej) oraz transportu wewnętrznego i magazynowania wyrobów gotowych.
Punkty i lokale gastronomiczne, które decydują się na produkcję dań od podstaw, muszą dodatkowo posiadać księgę HACCP (System Analizy Kontroli i Krytyczne Punkty Kontroli), do których GHP i GMP są jedynie wstępem.
Chcesz otworzyć punk gastronomiczny, ale jeszcze nie wiesz, na jaką formę działalności się zdecydować? Tym, co może Cię przekonać są właśnie formalności i wymogi Sanepidu!
Serwując gotowe produkty, które na miejscu będziesz wyłącznie poddawać stosownej obróbce termicznej (odgrzewaniu, opiekaniu) – masz do załatwienia stosunkowo krótką listę formalności. Wymogi Sanepidu są w tym przypadku ograniczone i nie tak rygorystyczne, jak miałoby to miejsce, gdybyś otwierał/a lokal gastronomiczny lub strefę bistro z daniami przygotowywanymi od podstaw na miejscu.
Mniej formalności i niższe wymogi to również zdecydowanie mniejsze nakłady finansowe, które musisz ponieść w celu przygotowania strefy. Powinniśmy jednak w ty miejscu podać te mniejsze formalności. We wcześniejszym akapicie są one wylistowane, ale dotyczą stricte gastronomi i po prostu odstraszają. W naszym przypadku jest to banalne i ktoś kto będzie czytał ten tekst, powinien też mieć odczucie tej banalności.
Kompleksowe rozwiązanie? Mamy je dla Ciebie w Green Fox! To dwa koncepty małej gastronomii gotowe do wdrożenia od zaraz – Strefa Hot Dog (serwująca doskonałe hot dogi) i Strefa Zapiekarnia (serwująca idealnie chrupkie zapiekanki). Opracowaliśmy je z dbałością o najdrobniejsze detale, w oparciu o bezkonkurencyjne smakowo i jakościowo produkty.
Naszym kontrahentom zapewniamy pełne wsparcie, , zgodnie z wybraną przez Ciebie koncepcją, we wszelkie narzędzia sprzedażowe, know how oraz komplet materiałów marketingowych. Pomożemy Ci też wybrać i zamówić najlepsze dla Twoich potrzeb urządzenia gastronomiczne. Gwarantujemy również płynność i terminowość dostaw produktów, których jakości i niezmienności smaku jesteśmy zawsze w 100% pewni.
Jesteś #teamhotdog czy #teamzapiekanka?
Używamy plików cookies w celu optymalizacji naszej witryny i naszych serwisów.