Strefa Wiedzy Hot Dog

Blog

Strefa bistro w sklepie – jakie wymagania trzeba spełnić?

Chcesz zaproponować swoim klientom coś, czego jeszcze u Ciebie nie było? Stwórz strefę bistro w sklepie, to łatwiejsze niż Ci się wydaje!

Mały punkt gastronomiczny może zrobić dużo dobrego dla Twojego biznesu! Inwestycja w strefę bistro serwującą hot dogi czy zapiekanki zwraca się najczęściej już w pierwszym miesiącu działalności. Jakie wymagania musisz spełnić, by móc zacząć sprzedawać tak zwane dania mobilne? Jak otworzyć profesjonalny punkt gastronomiczny w sklepie?

Punkt gastronomiczny – jak go zorganizować?

Otworzenie strefy bistro w sklepie wymaga odpowiedniego przygotowania powierzchni sprzedażowej oraz wygospodarowania na dodatkową działalność optymalnego miejsca. Punkt powinien być dobrze widoczny oraz komfortowy w obsłudze dla pracowników i  widoczny dla klientów.

Jak sprzedawać? Sprzedaż hot dogów czy zapiekanek może być realizowana przez pracowników Twojego sklepu, w tym kasjerów – właśnie dlatego strefy bistro najczęściej zlokalizowane są w bezpośrednim sąsiedztwie kas. Oczywiście wszyscy pracownicy obsługujący punkt gastronomiczny w Twoim sklepie muszą posiadać aktualne książeczki sanepidowskie oraz merytoryczne i praktyczne przygotowanie (szkolenie!).

Żaden zapiekankowy i hot dogowy biznes nie może się obejść bez wysokiej klasy nowoczesnych urządzeń, odpowiednio dobranych do profilu działalności Twojego punktu. W Twojej strefie bistro mogą stanąć między innymi: rollergril i opiekacz, a także podajniki sosów (dyspensery) czy elementy ułatwiające wydawanie mobilnych dań (podajniki hot dogów, podajniki zapiekanek).

Wszystkie urządzenia i sprzęty stosowane w małej gastronomii muszą gwarantować skuteczne i bezpieczne przygotowywanie posiłków, czyli… czas na Sanepid.

Mała strefa bistro a sanepid

Mała strefa bistro? Mały kłopot! W większości przypadków punkty z szybkimi daniami muszą obowiązkowo posiadać wyłącznie dokumentację GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) oraz GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna), przygotowane zgodnie z Rozporządzeniem nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Wymogi GHP dotyczą przede wszystkim układu funkcjonalnego Twojej strefy bistro, stosowanych przez Ciebie maszyn i urządzeń, zaopatrzenia strefy w wodę, praktyk w zakresie mycia i dezynfekcji, kontroli odpadów i monitoringu szkodników oraz higieny i szkolenia personelu.

Wymogi GMP dotyczą z kolei zagadnień związanych stricte z produktami żywnościowymi, czyli zasad przyjmowania surowców i materiałów, ich magazynowania i obróbki (wstępnej i zasadniczej) oraz transportu wewnętrznego i magazynowania wyrobów gotowych.

Punkty i lokale gastronomiczne, które decydują się na produkcję dań od podstaw, muszą dodatkowo posiadać księgę HACCP (System Analizy Kontroli i Krytyczne Punkty Kontroli), do których GHP i GMP są jedynie wstępem.

Dlaczego warto wybrać gotowe produkty?

Chcesz otworzyć punk gastronomiczny, ale jeszcze nie wiesz, na jaką formę działalności się zdecydować? Tym, co może Cię przekonać są właśnie formalności i wymogi Sanepidu!

Serwując gotowe produkty, które na miejscu będziesz wyłącznie poddawać stosownej obróbce termicznej (odgrzewaniu, opiekaniu) – masz do załatwienia stosunkowo krótką listę formalności. Wymogi Sanepidu są w tym przypadku ograniczone i nie tak rygorystyczne, jak miałoby to miejsce, gdybyś otwierał/a lokal gastronomiczny lub strefę bistro z daniami przygotowywanymi od podstaw na miejscu.

Mniej formalności i niższe wymogi to również zdecydowanie mniejsze nakłady finansowe, które musisz ponieść w celu przygotowania strefy. Powinniśmy jednak w ty miejscu podać te mniejsze formalności. We wcześniejszym akapicie są one wylistowane, ale dotyczą stricte gastronomi i po prostu odstraszają. W naszym przypadku jest to banalne i ktoś kto będzie czytał ten tekst, powinien też mieć odczucie tej banalności.

Szybkie i łatwe wdrożenie konceptu hot dog/zapiekanka z Green Fox

Kompleksowe rozwiązanie? Mamy je dla Ciebie w Green Fox! To dwa koncepty małej gastronomii gotowe do wdrożenia od zaraz – Strefa Hot Dog (serwująca doskonałe hot dogi) i Strefa Zapiekarnia (serwująca idealnie chrupkie zapiekanki). Opracowaliśmy je z dbałością o najdrobniejsze detale, w oparciu o bezkonkurencyjne smakowo i jakościowo produkty.

Naszym kontrahentom zapewniamy pełne wsparcie, , zgodnie z wybraną przez Ciebie koncepcją, we wszelkie narzędzia sprzedażowe, know how oraz komplet materiałów marketingowych. Pomożemy Ci też wybrać i zamówić najlepsze dla Twoich potrzeb  urządzenia gastronomiczne. Gwarantujemy również płynność i terminowość dostaw produktów, których jakości i niezmienności smaku jesteśmy zawsze w 100% pewni.

Jesteś #teamhotdog czy #teamzapiekanka?