Tree Classic Sauce Ketchup, Mayonnaise And Mustard.

Sosy do hot dogów – czym kierować się przy ich wyborze?

Pytanie o sos do hot doga stanowi nieodłączny element zakupu popularnej przekąski typu fast good food. Wybór sosu jest ważny, ponieważ nadaje hot dogowi konkretny smak. Nie da się ukryć, że ich ilość potrafi dziś mocno zdezorientować konsumenta, przez co podjęcie decyzji staje się coraz trudniejsze.

Uwzględnienie odpowiednich sosów w ofercie stoiska z hot dogami zapewnia klientowi satysfakcjonujące spektrum wyboru. Hot dogi cieszą się w Polsce ogromną popularnością, zaś sosy stanowią idealne dopełnienie tej przekąski, dlatego muszą wyróżniać się jakością i świeżością.

Jakie sosy są wybierane najczęściej? Czym kierować się przy ich wyborze i czy faktycznie ma to aż tak duży wpływ na ostateczny smak hot-doga? Przeprowadziliśmy dogłębną analizę i mamy odpowiedzi!

French Hot Dog Grill

Sos – ważny składnik hot dogów

W dzisiejszych czasach nikt nie wyobraża sobie hot doga bez sosu, ponieważ jest on integralną częścią całego dania. Jednak nie zawsze tak było. Obecna forma hot doga powstała około 100 lat temu, co samo w sobie jest bardzo ciekawą historią.

Ogólnie rzecz biorąc, charakterystyczne podłużne parówki powstały u schyłku XVI wieku we Frankfurcie nad Menem.

Niektórzy twierdzą, że to niemiecki rzeźnik Johann Georghehner w roku 1600 wynalazł podłużną kiełbaskę, którą nazwał „dachsund”, czyli nazwą określającą jamniki. Kiełbaski te na przestrzeni lat stały się bardzo popularne i wraz z imigrantami zawitały do Stanów Zjednoczonych.

Sos jest nieodłącznym elementem dania jakim jest  hot dog i tworzy z nim spójną całość. Dlatego w ofercie punktów z hot dogami, takimi jak Strefa Hot Dog od  Green Fox , różnym rodzajom parówek, kiełbasek czy też kabanosów towarzyszy cała gama smacznych sosów.

Najpopularniejszymi sosami do hot dogów są dziś:

• ketchup,
• sos czosnkowy,
• sos 1000 wysp,
• sos amerykański,
• sos meksykański,
• musztarda,
• sos paprykowy,
• sos belgijski,
• sos BBQ.

Wybór sosu jest uzależniony od osobistych preferencji, jednak najczęstszym połączeniem jest ketchup wraz z sosem 1000 wysp. Jeśli chodzi o pojedynczy sos, to zdecydowanym faworytem jest ketchup oraz sos meksykański.

Na co warto zwrócić uwagę?

Wybór sosu to nie tylko smak, ale także odpowiedni skład i konsystencja. Konsumenci są dziś coraz bardziej świadomi tego, co jedzą. Dlatego zwracają uwagę na poszczególne składniki. Ma to miejsce nawet w przypadku szybkich przekąsek takich jak hot dogi. Tanie sosy mają wyczuwalnie gorszy smak, dlatego konsumenci często wolą pozostać przy klasycznym ketchupie lub musztardzie.

Skład

Poszczególne składniki sosu muszą być maksymalnie naturalne. Poszczególne elementy składowe muszą powodować dosłowną eksplozję smaków, ponieważ to właśnie od sosu zależy ostateczny sznyt każdego hot doga. Skład sosu do hot doga powinien być bogaty w przyprawy, aby nawet jego niewielka ilość pozwalała podbić smak.

Konsystencja

Kolejnym istotnym czynnikiem wpływającym na wybór sosu jest jego konsystencja. W przypadku zamawiania hot dogów francuskich, zwracając uwagę na sposób podawania sosu, ważne jest, aby sos był odpowiedniej gęstości. Dozuje się go ściskając pojemnik przez 3 sekundy, rozprowadzając sos kolistym ruchem po wewnętrznych ścianach bułki. Niewielka ilość powinna pozostać na wierzchu bułki, zaś ruch ten powtarzać należy trzykrotnie.

Co poza tym?

Wybór odpowiedniego sosu jest kluczowym elementem w procesie komponowania tej jakże popularnej przekąski jaką jest hot dog. Dzięki temu można ją dopasować do własnych preferencji kulinarnych.

Dlatego tak ważne jest, aby wychodzić naprzeciw wymaganiom konsumentów i w swojej ofercie mieć szeroką gamę dobrych jakościowo sosów. Oczywiście,
w komplecie ze smacznymi produktami na roller oraz odpowiednio zaprojektowaną Strefą Hot Dog .